Hátterezés, elrendezés

A terráriumom ugyebár nyílméreg békák számára készült, mégpedig olyanoknak, Akik Dél-Amerika (Brazíliai) őserdeiből származnak. E nagy kiterjedésű területek – máig „érintetlen” esőerdőkkel- növény és állatviláguk szépségéről és változatosságáról ismertek. Ami a nedves párás meleg (25-27 °Cközött) klímának köszönhető valamint a tápanyagban gazdag talajának. Domborzata változatos, így terráriumunk hátterét sziklás, üledékes kőzetre emlékeztetően alakíthatjuk.

A képen látható milyen szerszámok kellenek a kreativitáson és rengeteg türelmen kívül.

A háttérhez a következő anyagokat használtam:

  • Hungarocell 2 és 4 cm-es
  • Fehér cement
  • Perlit
  • Vasoxid festék
  • Virágcserép
  • Aqua- szilikon ragasztó+kinyomó pisztoly
  • Gázgyújtó

A hungarocellel való munka sok szeméttel jár erre érdemes már a legelején készülni. Én is gondoltam csak végül 3x annyi vett körül, mint reméltem, ezért nem árt rendszeresíteni egy porszívót, hogy a munkaterületet kívül belül rendbe tudjuk tartani.

A növényeket méretüktől függően hungarocell darabkákkal körberagasztott cserépbe, illetve simán agyaggolyókkal ültetem majd be, a háttér előre kialakított üregeibe. A Bromélia vriesea (Pikkelyvirág) csak cserepesen ültethető és mint mindegyik szigorúan föld nélkül – az enyém nagyobbacska így nehéz lesz jól eligazgatni -de tartanék már ott…J  Cserép nélkül a  Epipremnum aureum-ot (szobai futó) és a Ficus pumila-t (apró levelű kúszó fikusz) ültetem majd. Még a háttér megtervezésének elején figyelembe kellett venni a növények elhelyezésének lehetőségeit, végig kell gondolni, méretükön kívül a futási szokásaikat is, valamint fényigényüket. Fontos szempont, mert a különböző növényeket nem feltétlen lehet utólag rakosgatni. Egyfelől mert nem egyforma gödör, üreg, vagy cserép kell Nekik, és ha csak szűkösebb hely jut egy Broméliának, vagy túl sok napfény éri időnap előtt elbúcsúzhatunk tőle.

Technikát illetőleg majd később tudok konkrétumokról beszámolni, most még csak a helyigény, ami biztosításra került.

Jöhet a kreativitás része a dolognak.

A hungarocellből egymásra és a terrárium belső falához illesztett különböző alakú méretű és állású elemek adják a majdan becementezett és végül színezett kőhatású elemeket. A hungarocell öngyújtóval vagy gázgyújtóval olvasztva könnyen alakítható így természetes formák is kihozhatók.

És végül a türelem része. Hát ebben én nagyon nem jeleskedem…

Ragasztás után mi egy napot várnunk kell, mert elvileg 24 h a ragasztó kötési ideje. A cementezéssel is jó pár órát (vagy1-1 napot) kell várni mire a 2. és 3. réteg is felvihető lesz… na meg a színezés….

És ahol most tart a dolog:

2012.07. 08. Folyt. köv. 😀