Babzsizsik (Callosobruchus maculatus)

Az alábbiakban egy nagyszerű eleségállatra szeretném felhívni a figyelmet, a babzsizsikre. A nagyszerűsége a „gondozásmentes” tartásában rejlik.  🙂 A babzsizsik tulajdonképpen egy mezőgazdasági kártevő (mint sok más eleségállat a terrarisztikában, akvarisztikában) trópusi változata, ami Afrikában és Ázsiában elterjedt. A babzsizsikeknek rendkívül sok fajtája létezik, pl.: vannak röpképesek és röpképtelenek, illetve olyan, ami a száraz babot is megeszi, de van olyan is, ami csak a zsengét.

p1170614

A babzsizsik tenyészet készítése rendkívül egyszerű. Egy 0,5-0,75 literes eldobható ételes doboz is elég hozzájuk, bár Én újabban a jól záródó átlátszó nagy nápolyis vödröket használom a szaporításokhoz. A tenyészetet igazából egyedül a nem megfelelő szellőzéssel lehet tönkretenni, ugyanis ennek hiányában a benne lévő magok elkezdenek penészedni, kihajtani, rohadni stb… A lényeg, hogy a tárolóedény tetejét és oldalát alaposan ki kell szurkálni egy tűvel, vagy rajzszöggel. A nagyobb vödrök tetejét ki szoktam vágni és egy sűrű (szúnyoghálónál sűrűbb) hálót ragasztok rá. A tárolóedény aljára 1-2 cm vastagon valamilyen száraz babot, borsót (jó a nem csávázott, vetőmagborsó is) vagy a különböző fajták keverékét kell önteni. A fehér színű apró babot viszont valamiért nem szeretik. Ezután, indítómennyiségnek minimum 30-40 kifejlett bogarat érdemes beletenni a dobozba. A bogarak apró ovális átlátszó petéket raknak a magok felületére. Ha kikelt belőle a lárva, akkor fehér színűvé változik a pete. A lárva átrágja magát a bab vagy borsó külső héján és egész lárva időszak alatt a mag belsejében marad és folyamatosan táplálkozik belőle. A lárva állapot végén egy kis ablakot rág a magba úgy, hogy a külső héját elvékonyítja, de nem töri át. A következő állapot a bábállapot. A bábbóll kikelő bogarak átrágják magukat a mag héján, és kimásznak belőle. A magon kicsi lyukak maradnak utánunk, a kisebbekben mint pl.: a mungóbab csak 1, a borsón vagy a nagyobb babokon akár 2-3 lyuk is lehet attól függően hogy a méretéből adódódan hány lárvát volt képes táplálni. A kikelt bogarak 2 nap alatt ivaréretté válnak  és a 10-14 napos életük folyamán nem táplálkoznak és isznak, csak folyamatosan párosodnak és petét raknak. 🙂 A petéből hőmérséklettől (22-30 °C) függően 3-7 hét alatt lesz kifejlett bogár. Ezen időszak alatt nincs velük semmi teendő, csak ellenőrizni, hogy kikeltek-e már.A méretük egy picit nagyobb, mint a nagyméretű muslica (D. hydei), kb 3-4 mm hosszúak, és 1,5-2mm szélesek. A hímek rövidek és tömzsibbek, a nőstények hosszúak és vékonyabbak.

P1170612

A békák közül a kisebbek nem tudják elfogyasztani, de olyan 3-3,5 centis mérettől már meg tudják enni. Első alkalommal mindig gyanúsan fogadják az új ételt, van hogy többször bekapják és kiköpik őket, ez köszönhető annak is, hogy a muslicánál keményebbek, de hamarosan rájönnek, hogy ez is finom csemege.  A babzsizsiknek elég magas a zsírtartalma, ezért maximum heti 1-2 alkalommal szabad a békáknak adni, az elkerülendő elhízás miatt.

A „tálalásuk” attól függ, hogy mekkora a tárolóedény, ha kicsi akkor ez egészet célszerű betenni, 1-2 órára, rést hagyva a tetején hogy ki tudjanak mászni. Ha nagyobb edényben vannak, akkor egy pohárnyit ki kell merni a zsizsikektől hemzsegő babból és betenni a békákhoz, 1-2 óra múlva pedig célszerű visszaönteni, hogy a még ki nem kelt példányok a tenyészetben keljenek ki.

P1170620

Van szárnyuk, de repülni még nem láttam őket, a jól záródó műanyag doboz visszatartja őket, nem tudják kirágni magukat. Azért kellő óvatossággal érdemes bánnunk velük, nehogy megjelenjenek a spájzban tárolt a babban vagy borsóban. Szerencsére a lisztet, tésztákat és a többi gabonafélét nem veszélyeztetni, úgy, mint  a molyok, árpazsizsikek, lisztzsizsikek. Mivel mezőgazdasági kártevő, ezért a kidobásra ítélt tenyészeteket mindenképpen ártalmatlanítsuk, pl.: forrázással vagy fagyasztással!

 

Csak ajánlani tudom mindenkinek, Nekünk nagyon bevált, ha szeretnél belőlük írj bátran!

 

Szöveg és fotók:
Rekuszbrekusz & Halivadék

 

Felhasznált irodalom:
http://www.beanbeetles.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Callosobruchus_maculatus

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s