Trópusi fehér ászka

Az ászkarákok vagy röviden ászkák a világon szinte mindenütt előforduló, a korhadékon képződő penészgombákon élő rákok. Maximális méretük ~5mm, 7 pár ízelt lábuk, 2 tapogatójuk, és külső meszes vázuk van. A terrarisztikában leginkább egy fehér színű trópusi változatot tenyésztenek.

P1180921

A meszes váz miatt, nem mindegyik béka szereti, illetve tudja elfogyasztani, jellemzően inkább a közepes vagy a nagy méretűek étlapján szerepel. Emiatt nem tekinthető alaptápláléknak, hanem inkább kiegészítésnek szolgál vagy akkor, ha éppen kifogynánk a muslicából. A jelentőségük inkább abban rejlik, hogy az ugróvillásokkal egyetemben értékes tagjai a terráriumok makró faunájának. Ami abban nyilvánul meg, hogy a segíti a lebontó folyamatokat, mert eltünteti az elhalt növényi részeket, megmaradt és elpusztult eleségállatokat stb., magyarul a terráriumok házmestereként lehet rájuk tekinteni. Tenyésztésük egyszerű, de lassan szaporodnak. Ha csak a makró faunát szeretnénk gazdagítani velük, akkor tegyünk be belőlük minél többet a terráriumba és kész. A magas páratartalmat szeretik, de a vizet nem. A lényeg, hogy legyen, olyan avarréteg ahova el tudnak bújni. Amint bekerülnek a terráriumba, eltűnnek a szemünk elől, de a leveleket, fadarabokat felemelve megpillanthatjuk őket.

P1180926

A tenyészet

Ha tenyészteni szeretnénk őket és érdemi mennyiséget is szeretnénk belőlük kapni, akkor egy minimum 4-5 literes doboz vagy vödör kell hozzájuk, zárható fedővel, aminek a tetejére hálót ragasztunk vagy egy tűvel kiluggatjuk a megfelelő szellőzés miatt. A dobozt töltsük meg virágföld, levelek, fű, széna stb. keverékével. A keveréket úgy nedvesítsük be, hogy nedves legyen, de ne tocsogjon. Ezután be is olthatjuk az ászkákkal a tenyészetet. Etetni én zöldségmaradékokkal és száraz falevelek szoktam ugyanúgy, mint az ugróvillásokat. Ha esetleg nem volna kéznél zöldségmaradék, akkor kutya-macska száraztápot, vagy díszhaleleséget is szoktak kapni. 3-4 hét alatt szaporodásnak indulnak és lehet etetni a tenyészetből. A szüretelésükre a legegyszerűbb, ha egy nedves karton vagy egy nagyobb falevelet a földjük tetejére teszünk, amire ha felmásztak, egy műanyag edénybe beletudjuk kocogtatni őket. Ha olyan terráriumba akarunk belőlük etetni, ahol vastag avar van, akkor etetőtálkába szórjuk őket, különben gyorsan elillannak és a békák hoppon maradnak.

Érdekességképpen megjegyzem, hogy nem csak nyílméregbékás terráriumok hasznos lakója, hanem madárpókokhoz is előszeretettel viszik, mert segít tisztántartani a terráriumot és így megnövelhető a takarítások közötti időszak. A kis pókoknak eleség gyanánt sem utolsó, a nagyoknak viszont már túl kicsi, így nem sok vizet zavar a jelenlétük.

Ha szeretnél belőlük írj bátran!

Szöveg és fotók:
Rekuszbrekusz & Halivadék

One thought on “Trópusi fehér ászka

  1. Visszajelzés: Eladó 2016. szeptember | Rekusz-Brekusz

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s