Trópusi ugróvillás

Az ugróvillások (collembolák) a világon mindenfelé megtalálhatóak és növényi korhadékon képződő  gombákkal táplálkozó ízeltlábúak. A trópusi ugróvillás 2-3 mm nagyságúra, teste fehér színű, 3 pár lába és 1 pár tapogatója van, valamint a potroha végén található egy speciális szerve (ugróvilla,) aminek segítségével ugrani tud veszély esetén.

ugrovillas1

A tenyészet készítése egyszerű: egy minimum 2-5 literes műanyagdobozt (én ~20 literes műanyagdobozokat, illetve tejes ládákat használok) úgy megtöltünk faszénnel (tőzeg, virágföld, kókuszrost, moha, stb.), hogy a doboz tetejétől 3-4 ujjnyi vastagságú rész maradjon csak üresen. Ha faszenet használunk, akkor addig töltjük csapvízzel, hogy ellepje a szenet, majd egy napra békén hagyjuk. Ez idő alatt szépen megszívja magát vízzel. Másnap a víz 2/3-át leöntjük.  Ha natúr tőzeggel, virágfölddel,  mohával stb. csináljuk, akkor nem kell vízzel feltölteni, az a lényeg hogy a használt anyag nyirkos legyen, de ne tocsogjon a víztől. A nedves közegre (soha nem szabad kiszáradnia) rárázunk egy adag ugróvillást, minél többel indítunk, annál hamarabb lesz szüretelhető a tenyészet, de minimum 3-4 hetet várni kell. Az etetésükre régebben díszhaleleséget használtam, de ezt nagyon szerették az atkák is, valamint elég drága megoldásnak bizonyult, ezért jobb módszert kellet keresnem.

ugrovillas2

Ugróvillás tőzegen, középen spirulina tablettával, a bal felső kinagyított részen jól látható hogy hemzseg a nem kívánt atkáktól

Régebben  a díszhalak miatt tartottam komposztgilisztát és amikor róluk gyűjtöttem információt bukkantam erre  a honlapra, ahol a komposztáláshoz ugróvillásokat is használnak. A megoldás kézenfekvő volt, hiszen a természetben a gilisztákkal és ászkákkal (és még sok más élőlénnyel) együtt az ugróvillások is hatékonyan részt vesznek a lebontó folyamatokban.  Azóta azt kapják, amit a komposztgiliszták kaptak: mindenféle konyhai zöldségnyesedéket, mindent ami nem kerül bele a levesbe (krumpli-, répa-, petrezselyem-, hagyma héja stb.). Viszont gyümölcs eredetű eledelt nem adok neki, mert az odavonzza a muslicákat is.  Mivel elfogyasztják a különböző korhadékokon képződő gombákat, ezért egy jól működő a terráriumban ott a helyük (a fehér ászkákkal együtt), hogy segítség a lebontó folyamatokat. A szüretelésükre több módszer is létezik,  egy sötét műanyag lappal kell az etetőhelyüket letakarni, amit ha felmásztak rá, egyszerűen az akváriumba vagy a terráriumba kell berázni, vagy néhány nagyobb faszéndarabkákról egy edénybe kocogtatjuk őket. A tenyészetből akár be is lehet őket fújni a terráriumba, de néhány kósza példány mindig az ember arcába ugrik, szóval ezt a módszert egy ideje hanyagolom. :S A leggyorsabb, de nem a legtisztább módszerem, az hogy egy régi gyümölcsmosó szitába (gyümölcsöt soha sem látott mert régebben zebradánió ikráztatáshoz lett rendszeresítve), néhány marékkal kell belerakok a zöldségnyesedék és a faszén keverékéből. A szitát néhányszor megrázva az ugróvillások a szita alá tett műanyag edénybe potyognak. Az átszitált faszenet és zöldségeket ezután vissza kell önteni  a tenyészetbe, biztosítva a tovább szaporodást. Fontos hogy az egész doboz tartalmát soha ne szitáljuk át, hanem csak maximum felét, mert a túl sok bolygatástól az ugróvillások leállhatnak a szaporodással. Épp ezért célszerű több tenyészetet tartani egy időben és minden etetésnél másik tenyészetből szüreteljünk.

P1180385

A tenyészet, friss sütőtök héjjal. 🙂

P1180390

Szitában a zöldség és a faszén

P1180402

Néhány rázás eredménye 🙂

Mivel apró méretű, ezért  kiváló indítóeleség a frissen átalakult nyílméregbékák számára, illetve a törpe nyílméregbékáknak alapeleségnek is jó (Ranytomeya spp., Oophaga spp.),  de a nagyobbak fajok is szívesen fogyasztják természetesen, de az Ő táplálásuk muslicával vagy napos tücsökkel gazdaságosabb.    Mivel lebeg a víz felszínén ezért a felszínen táplálkozó halaknak (pontylazacok, elevenszülők, dániók, márnák stb.) kiváló eleség, illetve kisebb gyíkok, ragadozó rovarok  és egyéb terráriumi állatok számára is ideális.

Ha szeretnél belőlük írj bátran!

Szöveg és fotók:
Rekuszbrekusz & Halivadék

 

Felhasznált irodalom:
http://www.redwormcomposting.com/?s=collembola

https://halivadek.wordpress.com/eleseg-allatok/tropusi-ugrovillas/

One thought on “Trópusi ugróvillás

  1. Visszajelzés: Eladó 2016. szeptember | Rekusz-Brekusz

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s