A 3. terráriumom hátterezése, berendezése

“Szemétből” a szoba ékszere !?? …. (2014.01.09.)

Egy anno hátterezett, hátoldalán többszörösen sérült akváriumból fogok most terráriumot készíteni, az újrahasznosítás jegyében / Ha minden jól megy. Szerintetek mik az esélyeim?? Na jó inkább nem is kérdek ilyet csak drukkoljatok 🙂

P1140722

Látszik hogy ez elöző óvatlan tulaj már javította egyszer, de úgytűnik később sem tudott rá vigyázni. A feketés-fehéres folt a régi háttérszikla helye volt.

Miből lesz a cserebogár!?

Miből lesz a cserebogár!?

Tisztogatás- repedések megerősítése (2014.01.09.)

Mint ígértem mesélek kicsit a folyamatról.

1.Fogtam és vizes ronggyal átsuvickoltam kívül-belül.

P1140729

2. Plexi lappal ellentartva -mint a fenti képen is látható- elkezdtem levakarni a fekete festéket. Célszerű hozzá egy kombinált fogót vagy vastagabbra hajtott ruhát igénybe venni, mert azért a penge csak penge meg az üveg is üveg 🙂 könnyen csúsznak egymáson…. Esetünkben egy elég szép pókhálós repedésé is van, aminek a szélét kaparászni nem egy életbiztosítás csupán pengével a kézben.

P1140724

3. Ismét áttöröltem vizes majd sósavas ronggyal is, hogy ez utóbbi zsír mentesítse és leoldja a régi háttér maradványokat is. Az üveg megszáradása után, a felület ezekkel az előkészületekkel szinte már ragaszthatónak is tekinthető.

4. lépésként azért át lett törölve a javítandó repedés alkoholos vattával. Így már a felületünk teljesen készen állt a ragasztásra.

P1140731

5. A ragasztás. Amit aqua szilikonnal végeztünk. A ragasztó száradási ideje min 24 óra, ezért a ragasztás után nem célszerű mozgatni.

6. A következő bejegyzésben az alábbi lépések lesznek:

– a régi élragasztások felfrissítése, valamint egy üveglap beragasztása a sérült felületre.

– hungarocelles hátterünk megtervezése., ennek során mire kell odafigyelni??…

 

Lassan, de biztosan! (2014.01.13.)

A repedések megerősítésére szolgáló üveglap és a felező is beragasztásra került! A ragasztandó felületeket ez esetben is teljesen tisztára töröltök alkoholos vattával is. Célszerű egy olyan helyen nekiállni ezeknek a javítási műveleteknek ahol napokig nincsenek útban, hogy biztosítva legyen számukra a min 24 h teljes zavartalan, mozgatásmentes megkötési idő!

A leválasztó üveglapunk derékszögben való tartását -mint látjátok a lenti képeken- 2 db vízzel teli palack segített megoldani. Míg a felesleges szilikon utólagos eltávolíthatóságához maszkolószalagot használtunk. A száradás után egy pengével való végigvágás után egy mozdulattal így eltávolítható lett – Ezt a módszert egy kedves akvarista ezermester ismerőstől lestem el /http://halorxxl.blogspot.hu/ / 🙂 remélem nem veszi zokon…

P1140763

P1140766

A javított hátlap, de majd a háttér szépen eltakarja. 🙂

Még mielőtt nekiállnánk a terrárium hátterezésének több paramétert is érdemes végiggondolni.

Amit nem árt még a legelején tisztázni:

-hol lesz a helye, lesz körülötte fal, bútor, stb.

-honnan lesz megvilágítva, kap-e természetes fényt

-az ajtaja, hogy és honnan fog nyílni, hova kerül (esetünkben még ezután kerül kialakításra)

-a megfelelő aljzatvastagság helybiztosítása

-szellőzőnyílások helye és mérete

-a technika helye illetve hogy mi lesz az: csobogó, szökőkút, tavacska, hideg párásító stb.

-végül de nem utolsó sorban a kis kedvenceink természetes élőhelyének illetve viselkedésének sem árt utána olvasni a háttér kialakítása előtt.

Ha mindezeket végiggondolva megvannak a válaszok, érdemes leskiccelni nagyjából méretarányosan, több nézetbe, hogy hogyan fog kinézni.

 

Hungarocell háttér összeállítása – végre valami izgi, kreatív, alkotói művelet 🙂 (2014.01.15.)

Az eddigi háterezéseimhez képest itt most 2 komolyabb különbség is lesz, ami nehezítő szerepet fog játszani a kivitelezésben.

1. A terráriumot mivel feleztük, így csak 40x40x40 -es, jóval kisebb tereim vannakmint korábban, ami kicsit blokkolóan hatott a fantáziámra!

2. Az ajtók eddig mindig szemből voltak, most felől lesz. Ez nem csak ez elrendezésnél lesz lényeges, de a cementezésben a “malter” felhordásánál is mérvadó. Nem lehet bárhogyan hozzáférni az elemekhez domborzatokhoz. Így most meg kell fordítani a sorrendet. Az első a háttér elemek felragasztgatása a hungarocell táblánkra. /Esetünkben 2 -2 kisebbre mivel a repedések megerősítésére beragasztott üveglapok szintkülönbségeket eredményeztek mindkét térfélen. / Majd, ha már megtörtént a kialakított háttér összeállítása, majd “vakolás”; minden rés, illesztés el van fedve utána jöhet az üvegfalra való felragasztása.

Ez a 2 így együtt nagyon zavaró volt megnehezítette és változtatásra kényszerítette az összes előzetes elképzelésemet! 😦

És ahol most tartok:

-van egy peremem párkánnyal

-egy tavacskám ami magasságát jól megemeltem a golyóágy miatt

– és két kis oldalról belógó párkány

ezek kivannak vágva, össze vannak ragasztva, némelyik le van már gázgyújtóval kicsit olvasztva hogy ne legyenek benne erős élek. Így a bal szektor már lassan mázolható is lesz 🙂

Na de lássuk, képekben:

P1140847

Felső perem, párkánnyal ahonnan a víz fog lecsurogni…

P1140846

Lesz egy tavacskánk.

P1140849

A domborzat kialakítása az eddig keletkezett törmelékekből.

P1140855

Így néz ki egyben. Benne van a takaró lécecske is ( jobboldalt alul a háttérben), ami majd a csövet fogja eltakarni, amiben a víz fog remélhetően felfelé áramlani. Valamint az aljában a 2 lapocska, ami az oldalsó üveglapra lesz ragasztva.

Bocsi, ez a kép nem a legjobb megvilágítással készült 😦 de a lényeg remélem meg van ! 😀

Jobb oldali szektor (2014.01.21.)

P1140930

Domborzat

 

P1140944

Ebben a “teknőben” fog lefolyni a víz

 

P1140947

A cementezés előtti főőpróba

 

Cementezés, száradás! (2014.01.25.)

A cementezés és hozzávalói:

Fehér cement, közepes szemcséjű 0,4-1 mm homok, víz. Ecset és spakli, keverőtál, újságpapírok és kéztörlőrongy.

Egyszerre mindig csak kis adagot keverjünk be, mert viszonylag hamar megköt és a visszahígításkor könnyű túlvizezni a habarcsot. Érdemes úgy felvinni a hungarocell alapra, hogy minél természetesebb hatást érjünk el- legalábbis nekem az a célom. Itt kell ügyelni, hogy minden illesztés jól össze legyen fogatva a cementes réteggel is, mert ez adja a plusz tartást és ellenállóságát a későbbi külső hatásokkal szemben pl.: növényi gyökerek, tücsökrágás, alga, porladás, stb.. Legalább 2 alapozó és 2 színezett rétegben kell lekennünk – persze a rétegenkénti 24 h száradási időt betartva. Így lesz optimális mindenütt a takarása és a színezete is.

P1140977

Mutatom az állagát

P1140983

Mázolva

Száradás: a száradást nem szabad sürgetni (pl. melegítéssel), mert akkor kirepedezik az anyag.

P1140995

Száradás- LASSAN, NEM MELEGBEN!

 

Színezünk és zsebezünk 😀 (2014.01.28.)

Az alapozó rétegnél kicsit hígabb masszát készítünk, amibe lényegébe vasoxid port keverünk ez lesz a színanyagunk. De erről már írtam régebben is… Ez tuti nem ártalmas semmilyen állatra. Kapható barna, vörös, sárga, zöld, fekete színben is ami még szóba jöhet egy terráriumnál és jól árnyalható. Én anno szürkét szerettem volna csak mivel még nem ismertük ez a festék fajtát, a barna mellett voksoltunk. Ez úttal is a barnát választottan alap színnek. Az első háttér első színezése kicsit el lett sietve, vizesebb lett kevesebb festékporral. De ez még nem probléma, mert jön rá még egy réteg aminél majd jobban figyelek 🙂 . Meg még arra is jön egy korrigálós világos színeket is belecsempésző 3. bevonat, ami már csak tényleg egy kis javítgatás.

 

 

A virágtartókat úgy igyekeztem kialakítani, hogy ne legyenek erősen kitüremkedőek, hogy ne ugorjanak ki nagyon a térbe. Kis szolidabbakat gondoltam a felezett tér végett, mert maga a beültethető növények mérete is korlátoltabb … Bár ez még majd kiderül … mivel még nem látom csak fejben, hogy hogy is néz ki majd a végén 😀

Most már lassan itt a finis! Jöhet a beragasztás!

 

Árnyalva és beragasztva a két fő háttér elem.

(2014.02.01.)

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

 • Jöhet az üveg és az elemek találkozásának kifugázása.
 • A virágtartó zsebek beragasztása.
 • Párkányok készítése.

 

 Illesztések fugázása, apróbb javítgatások, virágtartó zsebek és ami belekerül 😀 (2014.02.03.)

A hungarocelles cement háttér és az üveglapok találkozását ahol csak lehetett kifugáztam.

Majd azt is kissé átszíneztem ne maradjon nyoma.

Az egyik zsebest több funkciós bujkálósra terveztem 🙂 A két okdalon úgy próbáltam elhelyezni öket, hogy takarják egymást. Nem szerettem volna két lesötétített fakkot kapni, de az üvegen meg elég hülyén mutattak volna az átlátszódó elemek hátulról…

Beragasztásra kerültek a tető részét képező peremek is. Ami késsé meg nehezíti majd a dolgunkat, a csövek behúzásánál- de remélem csak egy kicsit.

P1150137

 

P1150148

2 in 1 😀

És ami még kelleni fog. Kis ízelítőül. Tényleg csak pár dolgot kiemelve:

A következő lépés

– a csövek bevezetése,

– a technika és

– az ajzat.

 

Az utolsó simítások (2014.02.07.)

A csövek és a kis szivattyú bent. A párkányok beragasztva, cementel erősítve, fugázva, színezve… Az aljzatként szolgáló anyaggolyóréteghez a golyók már kimosva. És elkészült a tető is. 2-2 szellőzőráccsal! Kiporszívózva majd, átsuvickolva az üveg… És a terrárium már a helyén 😀

Szóval, nem kis munka miatt késett kicsit ez a mai bejegyzés.

 

Túl a tesztüzemen! (2014.02.17.)

Jelentem! Sikeresen átment a teszteken az én kis ékszeres dobozom 🙂

Na de lássuk kicsit részletesebben:

Először csak 3-4 l vízzel töltöttem fel, hogy lássam nem szivárog-e valahol, de a körberagasztás meghozta gyümölcsét és a másnapi feltöltés során sem volt semmi probléma -és azóta sem 🙂 . Ez volt az elsődleges célja a tesztnek, hogy ne ázzon el a szoba…

A teszt a vízpumpa beindításával folytatódott, mely egyből felkapta a vizet. Majd a vizsgálódás a víz útjának nyomon követésével folytatódott. Hogy a kialakított terepen, hogy fog viselkedni a kis vízfolyás? Itt szükség volt kisebb módosításokra, úgymint pici “golyógát” kialakítása duzzasztás céljából ( ez tervben is volt) és egy kis cementes elem összekötésre. De mindenütt a terveim szerint működött, a csobogók is jól funkcionálnak. Igaz a baloldaliban kicsit túl jól is, elég hangos lett, bár ez szubjektív… de az alá ültetett új különlegességem sokat segített ennek kiküszöbölésén. De a növényekről majd még szólok a következő bejegyzésben. Ahol szó lesz a pumpa adatairól is többek közt és tervezek még készíteni egy költségvetés szerűséget is a ráfordításról.

P1150276

Nem lett rossz… bár szebbet szerettem volna, mert nekem az előző két terrárium mintha jobban sikerült átgondoltabb lenne… de az ilyen gondolatok feltörésekor igyekszem feleleveníteni a kezdeti nehézségeket, mint az ajtó elhelyezkedése, felezett tér, az akadozó ihlet -ami mondjuk nem csoda egy pici mellett-… de megcsináltam és valahol megmondom őszintéin -még ha nagyképűnek tűnik is- BÜSZKE VAGYOK MAGAMRA ÉS A KIS CSALÁDOMRA.

És akkor ilyen szép kis zárómondat után jöhet a köszönetnyilvánítás:

Elsősorban Páromat illeti, aki folyamatosan bátorított, noszogatott, próbált ötletekkel ellátni és nem mellékesen sokszor átvállalva az amúgy rám háruló feladatokat, segítette ezzel is a munkámat… -szóval lehet készíteni kéne még pár terráriumot 🙂 ja és hát ne feledjük az anyagbeszerzésekben való szerepét sem! Pici fiunknak is köszönöm, hogy jó baba volt ez idő alatt és csak utána kezdett extra aktívságba. 😀

 

Amikről még nem írtam ebben az etapban – avagy,

hiánypótlás, ahogy megígértem: (2014.02.19.)

Technika

Vízpumpa adatai:

Teljesítmény: 2 W

Vízhozam: 300l/h

Maximális emelési magasság: 0.6 m

Méretek: 4,54 x 3,91 x 2,71 cm

Nekem ez a 2 utóbbi adat volt a fontosabb, amiket a kezdetektől figyelembe kellett vennem, a kiválasztásánál majd a golyóréteg és a háttér kialakításánál is.

Világítás:

Világításra, egy GE gyártmányú 23 wattos energiatakarékos, növényes égőt választottunk, ami már egy ideje jól bevált. Az újítás csak annyi hogy ki lett egészítve egy T8-as 18W-os fénycsővel, ami úgy lett beállítva, hogy a régi és a most elkészült terrárium növényeit is megvilágítsa. A lámpatestben még a gyári fénycső van, de hamarosan cserélve lesz, elvileg egy Opti Plant csőre, ami majd külön is kapcsolható lesz, ha természetes fény éppen kevesebb, lenne délelőtt vagy kora délután. A GE égő időzítőre van kötve, ami kora délutántól kb. lefekvésig világít.

Fűtés/hűtés:

Még mielőtt kitaláljuk, hogy milyen állatot szeretnénk tartani elengedhetetlen utána nézni a hő igényének és előre biztosítani kell azt a tartományt, amiben Ő jól érzi magát. Nálunk a téli fűtés elég meleget ad, nyáron meg ha szükséges klíma hűti le a levegőt, de ezt mi sem bánjuk. 🙂 A legtöbb terráriumi állat igen érzékeny ilyen szempontból, esetünkben a nyílméregbékák nagyon rosszul viselik a kánikulát…

“Dekoráció”

Növények:

Vettem egy nagy elnyílt broméliát, 2 sarját leválasztottam, azok kerültek be egyik és másik oldalra, de nem vízbe állítva! Nekem nagyon tetszik a fikusz, így megkockáztattam egy akciósat 🙂 -ami kicsit zsákba macska, mert nem használok talajt és kényesek is- majd próbálom valahogy életben tartani. A pletykát és a szobai futókát mindenki ismeri és szereti, mert gyorsan fut és lehet bátran letörni és gyökereztetni belőle. Most még erre se kell időt hagyni, mert a golyók közt lesz ideje a vízben megerednie. Került még bele vitorlavirág (Spathiphyllum) ami úgyszintén szereti a nedvességet és kimondottan igényli is a bepermetezést. Hasznos is mert tisztítja a levegőt, mindent a kis kedvencek egészségéért 😀 . Az anubias az egyik legkedveltebb az akvaristák körében, én most nagy felbátorodással két félét is vettem barterit és kávé levelűt ‘Coffeefolia’ 🙂 Ők most az új reménységeim, mivel szárazon vannak nevelve és nem víz alatt… A jávai moha (Taxiphyllum barbieri) alapvetően vízi növény így vízfolyásba és nedves helyekre tettem be. Valamint volt itthon szárított terráriumi moha is. Ja és kaptam egy kis zuzmó telepet így őt is betettem egy párkányra.

Vasfa, Kókusz bújók, levelek:

Eddig próbálkoztam uszadék fával, szőlőtőkével de egyik sem bírta pár napnál tovább. Íny most megpróbálok biztosra menni és az akvarisztikában használt vasfát szereztem be. Az elfelezett kókusz héjnak pedig több szerepe is van mint búvóhely, petézőhely és dekorként is jól funkcionál. A levelek megkönnyítik a takarítást és az etetést pl. tücsökkel így ezeknek is nagy szerepe van a terráriumban. Tölgy és platán levelet szoktam elsősorban használni és ha már platán annak jöhet a kérge is!

És hogy mért is került a Dekoráció “” jelbe?? Mert én úgy próbálom -lehetőségeimhez mérten- kialakítani ezeket a terráriumokat, hogy minél inkább otthonukként élhessenek bennük ezek a békák. Valamennyire az eredeti élőhelyüket próbálnám bele varázsolni egy-egy üvegkalickába. Tudom a valóságtól még mindig mérföldekre járok, de a cél ez lenne. Így a növényeket és a fát valahogy nem érzem díszítő elemnek…

 

Költségvetés, Záró gondolatok, Mérföldkövek!

(2014.02.20.)

Na, nézzük azokat a piszkos anyagiakat

Hátterezés:

 • hungarocell lap + a háztartási gépek védő csomagolása 200- /volt itthon 🙂
 • fehér cement 500-
 • 1 kg fehérvárcsurgói apró szemcsés homok 140 ft/kg
 • vasoxid porok(ez már volt itthon és maradt is pár terráriumra való, mert nagy kiszerelésű és keveset kell csak használni belőle) 1600-
 • a vízzel nem számolok… 🙂

2440 Ft

Növények:

 • bromélia 900-,
 • fikusz 400-
 • jávai moha 700- /Kaptam, köszönöm 😀
 • szárított terráriumi moha 300- /volt itthon 🙂
 • pletyka, szobai futóka /passz, de bárkitől tudsz kérni kb., ha nincs otthon …
 • Anubias barteri 1200-
 • Anubias barteri ‘Coffeefolia’ 1400-
 • vitorlavirág 400-
 • pici zuzmó … /Kaptam, köszönöm 😀

5300 Ft

Ajzat:

 • 15 l agyaggolyó 1500-

1500 Ft

Technika és egyéb:

 • szilikon 1600- /volt itthon 🙂
 • üveg 1600-
 • háló /napos tücsök szökésbiztos/3200- /de maradt belőle bőven
 • lámpatest 4000-
 • csatlakozó, kábel 600-
 • tömlő 300-
 • pumpa 980-
 • etetőtálkák /virágcserép alátétek/ 60-
 • vasfa 1000-
 • bujkálók 200- /de ezt is saját készletből biztosítottuk 🙂

13540 Ft

Mindent belevéve egy csomó mindenből marad, akár még több terráriumra való anyagunk főként a nagyobb kiszerelések végett! Az összkiadás 22.780 Ft, úgy, hogy minden tételt számoltam, jó pár olyat is, ami volt itthon v. kaptam!

A törött akvárium ingyen volt, de újonnan most így rákeresve a 128 l, 6mm-es üvegből, 80x40x40 -es akváriumok átlag 10.000-Ft-ba fájnak…

Az idő azt mondják pénz… de megbecsülhetetlen esetemben 🙂 Így munkaidővel sem számoltam…

Ezzel ez a 3. terráriumot is elkészültnek és üzemképesnek nyilvánítom! 😀

Köszönet Nektek, akik látogatjátok az oldalt és vissza-vissza tértek. A közvetett támogatóknak a kedves szavakat, lájkokat és megosztásokat 🙂 És várom a véleményeket ötleteket mire lennétek kíváncsiak, miről szóló bejegyzéseket olvasnátok szívesen!!??

Pár mérföld mozaik 😀

Jelenlegi lakók: jobb oldali részben Dendrobates leucomelas csapat, Bal oldali részben: Dendrobates tinctorius nominat csapat

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s