Nevelő/karantén doboz készítése, berendezése

A legtöbb békásnál előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor gyarapodik az állománya, ami két módon történhet: a meglévő békái szaporodnak, vagy új egyedeket szerez be. A lényeg, hogy mindkét esetben valahol el kell őket ideiglenesen szállásolni. Az első esetben a békák az ebihalból történő átalakulás után, még olyan picik és törékenyek, hogy nem tarthatóak még együtt a szülőkkel, illetve szinte el is vesznének egy nagy terráriumban, ami megnehezíti a fejlődésük nyomonkövetését. A második eset, amikor új békákat veszünk, amiket nem célszerű rögtön összerakni a meglévőkkel vagy berakni őket a szépen berendezett új helyükre, mert különböző betegségeket, fertőzéseket, parazitákat is hordozhatnak, amik nem kis kárt tudnak tenni a meglévő állományban is. Célszerű néhány hétig karanténba helyezni őket és megfigyelni, hogy nincs-e valami, ami nem stimmel velük. Akkor is kell egy külön hely, ha az állományból valamelyik meglévő egyed kezelésre szorul.

Régebben az ember rögtön terráriumragasztásba vagy vásárlásba fogott, ha kellet a hely. Szerencsére a műanyagok nagyfokú elterjedése jelen esetben segít Nekünk is. Egy kis kézügyességgel élvezhetjük a műanyag dobozokból kialakított szállás minden előnyét. Én az IKEA Samla sorozatából a 22 literes illetve a 45 literes változatot preferálom. Az üvegterráriumokhoz képesti előnyeik:

  • olcsók,
  • nem törékenyek,
  • könnyűek, mégis kellően erősek ahhoz, hogy akár békástól, berendezési tárgyastól áthelyezzük őket,
  • ott alakítunk ki rajta szellőzőnyílásokat ahol akarunk,
  • kapható hozzájuk patentos zár
  • ha éppen nem használnánk egymásba rakva tárolhatóak, ezzel csökkentve a helyigényüket
  • könnyen takaríthatóak

Hátrányok:

  • könnyen karcolódnak, ami nem javítható
  • nem kapható víztiszta kivitelben, ezért nem látjuk olyan élesen az állatokat a dobozon keresztül
  • mivel nem egyedi gyártásúak ezért korlátozott a méretük

Az felsorolásból látszik, hogy az előnyök jóval túlmutatnak a hátrányokon. Lássuk az elkészítését és berendezését.

Először a lyukat vágunk a szellőzéshez a doboz oldalán illetve a tetején. Régebben felmelegített késsel vágtam, de újabban a forrasztópákám egyik vékony hegyével szoktam szép lassan kivágni. A sniccer/tapétavágót nem javaslom, könnyen viszi műanyagot, de ugyanolyan könnyen megcsúszhat, illetve van, hogy a műanyag is hirtelen bereped, és ha a kezünkbe fut a sniccer elég mély sebeket tud okozni. Ha megvannak a lyukak, akkor szépen lesorjázzuk őket, és ragasztópisztollyal ráragasztjuk a hálót. Először pillanatragasztóval próbálkoztam, de néhány tisztítás után elkezdett repedezni és leválni a ragasztás. A háló anyagát célszerű, úgy megválasztani, hogy az eleségállatok ne tudjanak kibújni rajta, illetve ne tudják megrágni azt.

P1190050

Szellőzés előlről

 

P1190052

Szellőzés felülről

Ha megvagyunk a szellőzéssel, akkor jöhet bele az aljzat. Ez lehet agyaggolyó, szivacs vagy esetleg nedves papírtörlő stb. A papírtörlő az csak a nagyon ideiglenes néhány napos elszállásolásnál illetve szállításnál használható. A szivacs a karantén doboznál nem praktikus, mert ha kiderül, hogy mégis valami baja van a békáknak akkor, ki kell dobnunk, mert nehezen fertőtleníthető nagy biztonsággal. A legoptimálisabb ajzat az agyaggolyó, mert az mind a nevelő, mind pedig a karantén dobozban használható. A fertőtlenítése egyszerű, mert ki lehet főzni, vagy a sütőben ki lehet sütni, ezáltal szinte a végtelenségig használható. Egy alacsony kis műanyagdobozt vagy tálkát még be szoktam mélyeszteni a golyó ágyba, hogy tudjanak csobbanni a békák, ha szeretnének. A közepébe egy nagy kavicsot szoktam tenni hogy ki tudjanak mászni, illetve hogy a mozgatáskor ne mozduljon ki a tálka, nem menjen be alá az agyaggolyó.

P1190057

Ajzat és a tavacska

Természetesen búvóhelyet is célszerű nekik berakni, hogy csökkentsük az esetleges stressz hatásait. Ez lehet félbevágott kókuszdió héja, vagy lefelé fordított virágcserép, a lényeg hogy legyen rá vágva egy kis nyílás, amin be tudnak bújni. Hogy természetesebb legyen a brekiknek az ideiglenes lakhelyük, növényekkel is dekoráljuk. Itt megint kétféle lehetőségünk van, az élő növény illetve a műnövény. A műnövény azért praktikusabb mert sterilizálható, az élő meg azért mert természetesebb. A karanténba tett élő növényt, ha a karantén ideje lejért és nem jelent meg semmilyen tünet a békákon, akkor nyugodtan tovább ültethetjük a díszterráriumba is. Ha valamilyen tünet mégis megjelenne, akkor a növényt célszerű megsemmisíteni vagy valamilyen módon biztosítani, hogy nem kerüljön más békák közelébe, mivel károsodás nélkül nem lehet sterilizálni. A nevelődobozba a legjobb növény az egyszerű szobai futóka, mert kis fény és tápanyagigényű. Azért hogy az eleségállatok nehezebben széledjenek szét, illetve ne legyen minden tiszta vitaminpor egy kis etető tálkát is tegyünk be.

P1190064

Dekoráció

És végül, ha mindennel kész vagyunk jöhetnek a lakók, jelen esetben a frissen átalakult kis vittatusaink 😀

P1190065

Az új lakókkal

Szöveg és fotók:
Rekuszbrekusz & Halivadék

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s