Theloderma bicolor- Mohabéka

 

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Theloderma bicolor, Sa-Pa vagy Chapa mohabéka vagy Chapa bogár szemű béka  Bourret, 1937  (vagy Rhacophorus leprosus bicolor )

De maradjunk a köznapi nevénél; mohabéka, egy békafaj a Rhacophoridae családból. Endemikus fajnak számít  Vietnámban, a Quang Tri tartomány északi felén; és a szomszédos részein Kínának (azaz Yunnan ).  Természetes élőhelye a szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki nedves erdők. Ahol édesvízben, és sziklás területeken egyaránt előfordul. Hétköznapi nevét abból a tényből eredően kapta, hogy bőrén a szeplők és a sötétzöld minták, kitüremkedések hasonlítanak a mohás sziklákra. Ez a külső teszi  hatékonnyá az  álcázást, mintha csak egy  álruhát viselne.

A  Theloderma nemzetségébe található a  Theloderma corticale is -ami nagyon hasonlít a bicolorra, ám nem színváltozata hanem különálló faj- köznevén Vietnámi mohabéka. Ő még fokozza is ezt a rejtőzködési formát, a mintázatában rejlő piros pöttyökkel, melyek mintha a moha “virágai” lennének.  Az ilyen növényekre és állatokra mondjuk, hogy mimikrik...

Az élőhelyének elvesztése fenyegeti a mohabékákat, ezért  az IUCN (International Union for Conservation of Nature) Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján  szereplő veszélyeztetett faj.

 

forrás:

Kriston Kunz, Sandra Honigs ,Tobias Eisenberg: Moosfrösche- Die Gattung Theloderma

http://en.wikipedia.org/wiki/Theloderma_bicolor

 

Vélemény, hozzászólás?

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s