Élő eleségről /dióhéjban/

2012. augusztus 9. -Első próbálkozásaink egyike. 🙂 Sajnos a légyszaporítás nem jött össze és az azureuszoknak is nagy volt, de remélem a bejegyzés, azért tartalmaz valami újdonságot, hasznosat …-

Mint ismeretes, nevük -nyílméregbéka- onnan ered, hogy a Közép- és Dél-amerikai indián törzsek a nyílméregbéka bőréből származó mérget (neurotoxint), vadászatok során használták. A békát láng felett forgatták, majd a lecsöpögő méregbe mártották meg nyilaik hegyét. A meglőtt vadba hatolva – véráramba jutva – gátolja az idegsejteket az ingerület átvitelben. Ennek következtében az izmok összerándulnak és lebénulnak. A toxin hatására károsodnak az ideg- és izomsejtek sejtfalai, így szívbénulást okozhat. A méreganyag, különböző mérges hangyákból -amit ezek a békák elfogyasztanak, táplálékként- kerül a szervezetükbe. Mivel terráriumi körülmények közt nem ugyanazokat a rovarokat fogyasztja, mint az esőerdőkben, így már egy jó év után még a vadonfogott békák szervezetéből is – ha nem is teljesen-, de kiürül a méreg.

Az élőhelyén még mozgó, eleven rovarokat eszik, mint pl. legyek, szúnyogok, ugróvillás, hernyó, muslica és tücsök. Így mi is élő eleséggel kell, hogy tápláljuk. Ez lehet akár ecetmuslica, viaszmoly-lárva, szúnyog, fiatal tücsök, pókok, apró legyek, ugróvillások vagy levéltetvek. Ezek szinte mindegyikét lehet házilag is szaporítani.

Mi ugróvillásokat, röpképtelen muslicákat és legyeket próbálunk most tenyészteni kisebb-nagyobb sikerrel.

Az alábbiakban a légyszekrény készítésről láthattok képeket:

Beköltöztetés 🙂

Felhasznált anyagok:

  • maradék laminált lap ( kb. ½ lap)
  • öntapadós szúnyogháló
  • univerzális ragasztó
  • pár apró szög
  • egy nylon harisnya vagy térdzokni darab

Berendezése:

  • műanyag kis kajás doboz (petéző helynek)
  • gyógyszeres üvegcse kupakkal, kis vattával itatónak
  • kis befőttes üveg kupak cukros tálnak

Az eleségállatot vitaminporozni kell, ami úgy történik, hogy egy pohárba vitamint szórunk beleöntjük a rovarokat. Majd, körkörös mozdulattal összerázzuk, hogy minél jobban felvegyék a vitamin szemszemcséket.

Hozzászólás